Europese aanbesteding aardgas

01-07-2014 756 keer bekeken

Eind vorig jaar hebben alle deelnemende gemeenten van de netwerkorganisatie een mooi contract voor de levering van aardgas afgesloten. De prijzen voor aardgas zijn eind september voor de jaren 2014 en 2015 vastgeklikt onder gunstigere condities dan voorheen.

Op de planning van de netwerkorganisatie was begin 2013 al zichtbaar dat de overeenkomst voor het leveren van aardgas eind 2013 zou gaan aflopen. Dit keer zagen we de kans om alle deelnemende gemeenten van de netwerkorganisatie mee te laten doen. Eind maart werd onder het voorzitterschap van een energiedeskundige en een inkoopspecialist van de Gemeente Delft een startbijeenkomst gehouden voor de materiedeskundigen van de deelnemende gemeenten. Gemeenten die op dat moment niet beschikten over een materiedeskundige werden vertegenwoordigd door hun inkoopspecialist. Tijdens deze eerste bijeenkomst konden de materiedeskundigen met elkaar kennismaken en huidige ervaringen uitwisselen. De energiedeskundige van de Gemeente Delft presenteerde de laatste ontwikkelingen in de markt. Verder werden vervolgafspraken gemaakt over de uitgangspunten voor de aanbesteding, de klikstrategie voor het vastleggen van de prijzen en het aanleveren van noodzakelijke gegevens. De deelname aan de aanbesteding werd door alle gemeenten van de netwerkorganisatie bekrachtigd met een machtigingsformulier.

Een drietal bijeenkomsten later werd eind juli met goedkeuring van de betrokkenen het definitieve aanbestedingsdocument vastgesteld en gepubliceerd op TenderNed. In het voortraject heeft de energiedeskundige veel energie gestoken om meerdere energieleveranciers te enthousiasmeren voor de aanbesteding. We waren dan ook zeer verheugd dat er uiteindelijk vier leveranciers inschreven op de aanbesteding.

Het beoordelingsteam bestond uit beoordelaars uit drie gemeenten. Uiteraard mochten alle gemeenten een beoordelingsrapport indienen, maar niet iedere gemeente had hier behoefte aan en vertrouwde verder op het oordeel van het beoordelingsteam. Na de Alcateltermijn, die tegenwoordig 20 dagen is, zijn met alle acht gemeenten uit de inkoopsamenwerking de overeenkomsten met Greenchoice gesloten. Eind september zijn de prijzen voor de jaren 2014 en 2015 vastgeklikt onder gunstigere condities dan voorheen.

De voorzet is gegeven. Het is nu aan de contractmanagers (veelal de materiedeskundigen) om van de afspraken in de overeenkomsten gedurende de looptijd de vruchten te plukken.

Cookie-instellingen