Netwerk Duurzaam Inkopen Metropoolregio Rotterdam Den Haag van start

26-05-2015 823 keer bekeken

De 23 gemeenten in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag gaan kennis en ervaring uitwisselen rond innovatieve en duurzame inkoop en aanbesteding. Dit doen zij in de vorm van het Netwerk Duurzaam Inkopen.

De 23 gemeenten in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag gaan kennis en ervaring uitwisselen rond innovatieve en duurzame inkoop en aanbesteding. Dit doen zij in de vorm van het Netwerk Duurzaam Inkopen. Dinsdag 19 mei vond de eerste bijeenkomst met inkoopambtenaren van de gemeenten plaats.

Het totale inkoopvolume van de 23 gemeenten in de MRDH bedraagt jaarlijks zo’n 3 miljard euro. Het gaat hier om inkoop voor de eigen ambtelijke organisatie, zoals papier, koffie of elektriciteit. Maar ook in de gemeente: straatverlichting, openbaar vervoer of informatiepanelen. Ondanks dat duurzaamheid (zowel groen als sociaal) in veel gemeenten een speerpunt is in het lokale inkoop- en aanbestedingsbeleid, leidt het niet altijd tot duurzame contracten of meer lokale werkgelegenheid. Het inkopersnetwerk moet hier verandering in brengen.

Het netwerk zorgt voor een eenduidige benadering van de markt, stimulering van de lokale (sociale) werkgelegenheid, biedt meer kansen voor innovatieve en duurzame bedrijven bij gemeentelijke opdrachten in de regio en moet uiteindelijk een geld- en tijdsbesparing opleveren tijdens de voorbereiding van nieuwe contracten doordat de gemeenten kennis en ervaring met elkaar kunnen uitwisselen.

Groene economie

De MRDH is opdrachtgever van het netwerk. Wethouder Albert Abee van Lansingerland (economie) is bestuurlijk trekker. "We willen met de MRDH toewerken naar een groene economie met als resultaat een aantrekkelijke leefomgeving met voldoende werkgelegenheid en innovatieve bedrijvigheid. Waar mogelijk bundelt het netwerk de inkoop van bijvoorbeeld straatverlichting of energie. Zo creëren we een nieuwe, aantrekkelijke markt voor regionale ondernemers."

Het netwerk wil jaarlijks minimaal drie gezamenlijke/afgestemde inkooptrajecten voorbereiden, indien nodig in wisselende samenwerkingsverbanden met gemeenten.

 

Meer informatie over de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en het Netwerk Duurzaam Inkopen is te vinden op de website http://mrdh.nl/

Cookie-instellingen